Pandèmia – Slavoj Žižek

La covid-19 trasbalsa el món.

Una reflexió d’urgència sobre la crisi del coronavirus. Sobre la seva relació amb la política, l’economia, la por i les llibertats. Sobre la connexió entre l’expansió de l’epidèmia i el model socioeconòmic de les societats modernes. Sobre la covid-19 com a última advertència de la crisi ecològica que sobrevola el futur del món.

Sobre la necessitat de no limitar-se a una reflexió ingènua al voltant dels canvis que la crisi imposa a la nostra quotidianitat i d’anar més lluny i pensar quina forma d’organització social substituirà el Nou Ordre Mundial liberalcapitalista. Com canviarà la pandèmia no només les nostres vides sinó la societat en conjunt?

Autor.

Slavoj Žižek (Ljubljana, 21 de març de 1949) és un filòsof, crític cultural i psicoanalista eslovè. La seva obra integra el pensament de Jacques Lacan amb el marxisme. És investigador principal a l’Institut de Sociologia i Filosofia a la Universitat de Ljubljana, professor distingit d’alemany a la Universitat de Nova York i director internacional de l’Institut Birkbeck per a les Humanitats de la Universitat de Londres. La seva obra es troba en la intersecció d’una sèrie de disciplines, incloent-hi la filosofia continental, la teoria política, els estudis culturals, la psicoanàlisi, la crítica de cinema i la teologia.

Va néixer a Eslovènia i va ésser educat a Ljubljana i més tard a París. Žižek va aconseguir el reconeixement internacional després de la publicació del seu primer text en anglès el 1989, The Sublime Object of Ideology, en què es va apartar de la tradicional teoria marxista per desenvolupar una concepció materialista d’ideologia amb influència de la psicoanàlisi segons Lacan i l’idealisme hegelià. Els seus treballs teòrics es van fer cada vegada més eclèctics i polítics en la dècada de 1990, tractant amb freqüència l’anàlisi crítica de les formes dispars de la cultura popular i creà una figura popular de l’esquerra acadèmica.

Des d’una postura crítica amb el capitalisme i el neoliberalisme, Žižek s’identificà com a radicalista polític. La seva obra ha estat caracteritzada com a una ortodòxia desafiant, tant de la dreta política com del socioliberalisme. La seva bibliografia s’estén per les polèmiques teòriques, densos toms acadèmics i llibres d’introducció accessibles; a més, ha participat en diversos projectes de cinema, incloent-hi dues col·laboracions documentals amb el director Sophie Fiennes, The Pervert’s Guide to Cinema (2006) i The Pervert’s Guide to Ideology (2012).


Descargar PDF Descargar EPUB Leer en Línea