Malparits! – Genís Sinca

Joaquim Maristany, un barceloní de vint-i-cinc anys afectat per la síndrome de Tourette, la malaltia dels tics, arriba a Andorra per treballar, disfressat de pollastre publicitari, per a la coneguda cadena de supermercats d’alimentació Comelles. L’arribada de Maristany, a qui tothom anomena Kivi, per la seva incapacitat de pronunciar amb correcció el propi nom, Quim, provoca un gran impacte, no tan sols per la disfressa per a la campanya «La Gallina Feliç», sinó per la severitat dels tics que el sacsegen.

Els tics físics van acompanyats d’una incontinència oral extrema que el fa udolar i proferir insults i exclamacions de tot tipus, com el tenaç i reiteratiu «Malparits!», que Maristany deixa anar de manera persistent i ferma.

Davant d’aquest quadre clínic de manual, i sota la mirada de l’hereva de la cadena de súpers Comelles, Mònica Comelles, andorrana de pro, que el fa passejar pertot arreu vestit de pollastre, la presència estrambòtica d’en Kivi causa estupefacció i furor al país; però el comportament del noi amaga la necessitat d’expressar, compartir i combatre una sèrie de fets delicats que l’afecten tant a ell com a la cruel i capriciosa Comelles: uns fets tan greus que, sota el crit de guerra de «Malparits!», implicaran tothom.

Sobre el Autor.

Genís Sinca i Algué (Manresa, 1970) és un escriptori periodista català. Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, va treballar molts anys fora de Catalunya, essent lector de català a la Universitat de Heidelberg, redactor en el Diari d’Andorra, i corresponsal a Itàlia pel diari Avui i de COMRàdio.

S’ha dedicat al periodisme d’investigació amb una sèrie de biografies inèdites de personatges catalans del món de la política i la cultura, publicades a La Vanguardia i al «Quadern» d’El País, sota el títol d’«Històries de fa poc».

Sinca va debutar en el panorama literari català amb Una família exemplar, Premi Josep Pla de narrativa 2013, que descriu l’enfrontament entre els Bou i els Mirabaix, amb una sèrie de personatges potents que atrapen el lector i el sacsegen amb la força d’un realisme descarnat i punyent. La seva segona novel·la Malparits! (2016), gira al voltant de les conseqüències emocionals d’un dels temes més delicats i punyents de l’actualitat: l’abús a menors.


Descargar PDF Descargar EPUB Leer en Línea